ΣΥΝΤΑΓΗ για ΠΕΡΠΑΤΟΠΙΤΑ


Το συγκεκριμένο έθιμο είναι γνωστό στις μανούλες της βορείου Ελλάδος και τον τελευταίο χρόνο, θέλει το έθιμο αυτό να γίνεται γνωστό και στις μανούλες ολόκληρης της Ελλάδας. Στην Μακεδονία λοιπόν, όταν αρχίζει να περπατάει το παιδί, η μάνα το γιορτάζει φτιάχνοντας περπατόπιτες.Μια ολόκληρη πίτα, πηγαίνει στην νονά και απο μία ολόκληρη πηγαίνει στις γιαγιάδες του παιδιού. Η νονά είναι υποχρεωμένη να πάρει τα πρώτα παπούτσια στο παιδί, ενώ η γιαγιά και ο παππούς θα πρέπει να του κάνουν ένα δώρο αλλά να του δώσουν και κέρματα για να του ευχηθούν με αυτό τον τρόπο «σιδερένια ποδαρούδια»!
Τις υπόλοιπες πίτες που θα φτιάξει η μητέρα, θα πρέπει να τις κόψει σε κομμάτια και να τις μοιράσει σε συγγενείς και φίλους που θα έχει καλέσει σπίτι της για το ευτυχές γεγονός. Καθένας απο αυτούς θα πρέπει να βάλει πάνω στον τραπέζι διάφορα αντικείμενα που θα αντιπροσωπεύουν διάφορα επαγγέλματα π.χ. χτένα= κομμώτρια, λεφτά= πλούσιος, βιβλίο= δάσκαλος κ.α.
Η μάνα κρατώντας το χέρι του παιδιού, θα πρέπει να σταυρώσει την πίτα τρεις φορές και να την κόψει. Αφού κόψει την πίτα σε κομμάτια, θα πρέπει να τα βάλει σε έναν δίσκο και ο καθένας απο τους καλεσμένους, για να πάρει το κομμάτι του, θα πρέπει να τρέξει μέσα στο σπίτι, για να τρέχει και το παιδί! Στην συνέχεια θα πρέπει να δώσουν κέρματα στο παιδί κάνοντας την ίδια ευχή, «σιδερένια ποδαράκια»!
Τέλος περιμένουν να δουν πιο αντικείμενο απο αυτά που θα έχουν βάλει στο τραπέζι, θα πιάσει πρώτο το παιδί στα χέρια του. Πιστεύετε, ότι το αντικείμενο που θα πάρει, θα είναι και το επάγγελμα του.
Ορίστε και η συνταγή για να φτιάξετε μια περπατόπιτα
Υλικά:
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 κ.τ.γ αλάτι
1 μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αυγά
2 φλιτζάνια σταφίδες ξανθές
1 1/2 ποτήρι γάλα
1 φλιτζάνι καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια (αν φάει και το μικρο σας αλέστε τα πολύ καλά στο μούλτι)
1/2 κ.τ.γ κανέλα
1/2 κ.τ.γ γαρύφαλλο
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο κι όταν αφρατέψουν προσθέστε τα αυγά,ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίξτε το ξύσμα πορτοκαλιού ,τα καρύδια και τις σταφίδες.
Ανακατέψτε μέσα στο αλεύρι το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ρίξτε τα στο μείγμα, διαδοχικά κι εναλλάξ με το γάλα.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι και ρίξτε μέσα το μείγμα.
Ψήστε στους 180 βαθμούς για 45′ στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ελέγξτε αν έχει ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα. Αφήστε να κρυώσει και στολίστε. Αν δεν ξέρετε πως, δείτε τις φωτογραφίες!
Μην διστάσετε να δώσετε ένα κομμάτι στο μικρό σας να δοκιμάσει, εξάλλου τόση προσπάθεια έκανε για να περπατήσει! Το αξίζει!
Παρακάτω δείχνουμε βήμα βήμα πώς φτιάχνονται οι πατουσίτσες και τα ζαχαρωτά παπουτσάκια.
Στην αρχή χρωματίζουμε τη ζαχαρόπαστα (με χρώματα ζαχαροπλαστικής) σύμφωνα με τα χρώματα της αρεσκείας μας ... μπλέ για αγοράκι, ρόζ για κοριτσάκι όπως συνηθίζεται και φυσικά ότι άλλο θέλουμε ...

κόβουμε τα πατρόν για τις πατουσίτσες και τα τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι της ζαχαρόπαστας ...






















για τα παπουτσάκια ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
με ένα καλαμάκι κάνουμε τις τρυπίτσες για τα κορδονάκια των παπουτσιών και με προσοχή ενώνουμε τα κομμάτια
περνάμε τα κορδόνια ... και το ζαχαρένιο παπουτσάκι μας είναι έτοιμο!
Με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα φύλο λευκής ζαχαρόπαστας, επικαλύπτουμε το γλυκό και τοποθετούμε τα ζαχαρωτά δημιουργήματά μας
ευχόμαστε καλή και σιδερένια στράτα στη ζωή του παιδιού!


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
loading...